Bangkok – Allt vi ville se var ett tempel

Folk som reser till Thailand stannar en natt eller två i Bangkok. Folk gillar att shoppa och dricka billiga drinkar. Vi är inte som folk.

Bangkok har så klart mer att erbjuda än så, till exempel god mat och en lång historia. Något vi tänkte undersöka lite närmare under våra två dygn i staden. Vi landade klockan 8 på morgonen lokal tid, svårt jetlaggade efter en natt på planet som bestått av mer dålig film än god sömn. Pendeltåg låter kul tänkte vi, och alla som jobbar i Bangkok. Men det gick förmodligen mycket snabbare än alternativet som var taxi i rusningstrafiken.

Väl vid hotellet hade klockan hunnit bli 11 och tur nog kunde vi checka in och få oss en dusch och en powernap.

Nödvändig vila efter 11 timmar i en Norwegian-stol

Laddade för lunch och kultur

Precis utanför hotellet går en trevlig gata med tydlig backpacker-aura, där vi lunchade i skuggan. Parallellt med den gatan går THE backpackergata, Khao San road. Bildgoogla för klassisk Bangkokbackpackerkänsla. Vi gick genom den och sög i oss allt som är Bangkoks backpackerkultur.

Khao San road, backpackerkulturens ursprung?

Var tjugonde meter stoppades vi av en tuktuk-förare som med mer entusiasm än den förra föreslog DEN BÄSTA turen i Bangkok. Man skulle få se allt. Alla tempel, alla klassiska buddhastatyer, alla heliga platser. Helt enkelt Bangkok på ca 2-3 timmar. För 20 Baht (på riktigt ca 5 svenska kronor). Lät för bra för att vara sant, tänkte vi och gick vidare mot något tempel som låg i närheten.

På väg dit stoppades vi av en härlig Bangkokare (??) som föreslog en del bra ställen för oss som bara hade två dagar. Bland annat sa han att just den här veckan är det någon högtid så alla stora tempel har gratis inträde och staten har gått in och sponsrat tuktuks som ska ta turister runt i 3 timmar för 20 baht. Kanske inte var så dumt ändå, dom där turerna? Det var sista dagen idag för sen var högtiden slut!

Innan vi hann säga ”nja” hade han viftat in en tuktuk och bekräftat erbjudandet med chauffören. 1-3 timmar, det är upp till er hur länge ni stannar på alla ställen, bara 20 baht! Sade han. Alla kända och stora tempel i Bangkok, bra deal ändå!

YOLO, tänkte vi och hoppade in. Det är ju faktiskt en högtidsvecka nu som slutar idag, det har vi sett på fler ställen, och chauffören bekräftade det som mannen sagt. Sista chansen idag!

Balla tempel – Here vi come!

Första stoppet var ”Lucky Buddha”. Chauffören kör glatt in oss på en lite för liten bakgata för ett stort tempel, och stannar vid en liten byggnad med öppen dörr. ”You go, lucky buddha, i wait, ok?”. Efter lite oklarheter kring skor/strumpor vs inte skor/strumpor i heliga tempel steg vi in, med strumpor. Det var ett rum med kaklat golv och några Buddha-statyer. Vi var tveksamt besvikna men guiden var karismatisk och visste oväntat mycket om svenska kungafamiljen, så vi tog en bild och hoppades på häftigare tempel på nästa stopp.

Mediokert tempel, ändå

Nästa stopp skulle vara något relaterat till Bangkok stora skrädderier. Det är en stor grej här. Vi hoppades på ett fabriksbesök, typ.

Chauffören stannar vid några ståtliga glasdörrar och välkomnar oss in. I en klädbutik.

Två säljare tar hand om oss, visar oss in i ett privat rum, bjuder på vatten, ber oss sätta oss ner och kör igång sin pitch. Det var säkert bra grejer, absolut. Skräddarsydda kostymer, bra kvalitet, bra passform. Men vi hade noll planer på kostymköp. ”Den här blir svår att slingra sig ur” sade vi till varandra. Sen var det 10 minuter av ”oh, the fabric feels very good, yes” och ”no, i dont need a suit, sorry”.

Vi lämnar två besvikna säljare och kör vidare på turen, som gick till en oklar turistinformation med en person som inte verkade gilla Bangkok särskilt mycket. Hans tips för vår kommande dag var att ta det lugnt på rummet och invänta flyget till Koh Lanta.

Sen stannade vi vid en i och för sig väldigt stor Buddha-staty, men den var täckt av byggnadsställningar och var inte helt färdig. Det följdes av en till skräddare där vi återigen gjorde två säljare besvikna.

Turen kostade bara 5 spänn för oss två. ”Man får vad man betalar för” ekade i huvudet.

Till sist körde han fram till ett RIKTIGT tempel. Vi tog några bilder och tänkte att nu när vi ändå är här ska vi gå in också, trots att det kostar (så mycket för ”gratis inträde just idag på alla tempel”).

Ballt tempel ändå. I skymningsljus dessutom! Bra avslut på dagen. Dags att åka hem tänkte vi. Men vår chaufför var spårlöst försvunnen, han hade nog tröttnat på att vi aldrig köpte några kostymer och lämnat oss på fel sida stan. Vi tog oss hem till fots i skymningen och åt Pad Thai för 8 kronor strax utanför hotellet. Värd dag, trots att turen inte riktigt motsvarade våra förväntningar. Det piggade åtminstone upp två jetlaggade sinnen.

Dagen efter möttes vi av tuktuk-chaufförer som erbjöd en tur genom hela staden, alla tempel och sevärdheter, endast 20 baht, sista chansen idag!

Vi tackade nej den här gången.

En reaktion på ”Bangkok – Allt vi ville se var ett tempel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s