Palawan och Puerto Princesa. Samt en pannkaka värd namnet.

Yes, äntligen uppladdat! Här är den bästa tillgängliga internetuppkopplingen 28 svajiga KB/s via Palawans svårt överbelastade mobilnät (här finns inga landlinor med internet). Tänk er den otåliga fiberbortskämda svensken som måste vänta en timme på att ladda upp en bild på Insta 🙂

Okej, först pannkakan. Innan vi lämnade Thailand för Filippinerna gjorde vi ett tvånättersstopp i Trang, huvudorten i provinsen Trang. En relativt vanlig thailändsk stad med ett par kvarters stadskärna och några sevärdheter. Efter incheckningen hittade vi ett fik där vi åt lunch och sen ”gjorde vi stan”. Vi hade sett det hela på en timme. Beslutade att vi helt enkelt ligger lågt här och administrerar resplaner, finanserna och sanden som krupit in i varje hörn av packningen.

Dag två blev således stillsam med en pizza till lunch och en lite för stor iskaffe till efterrätt. Men till pannkakan! Eftersom vi slöat hela dagen fortsatte vi helt enkelt på kvällen och köpte varsin kopp med snabbnudlar till middag på 7-Eleven. Visade sig då att det ställts upp ett pannkaksstånd på gatan nedanför hotellet. Alla som ätit en thailändsk pannkaka vet hur det här går till. En tunn smet breds ut på en rund stekhäll. Pannkakan vänds en gång och man bestämmer vad man vill ha på. Banan, säger vi. Då hälls en blandning av hackad banan och ägg på pannkakan tillsammans med en ansenlig mängd strösocker. Det hela viks ihop, skärs i bitar och räcks över i tråg.

Det är en inbiten dam som står i ståndet, hon har gjort detta förr. Tittar bara hälften av tiden på våra pannkakor, den andra halvan ägnas och prat och skratt med diverse folk som står runt om eller går förbi. Begriper inte ett ord, men kanske skrattar de lite åt oss. Skämtar om hur mycket de kan ta betalt av turisterna här, för det är tveksamt om det är thaiprice vi får. Ler ändå fånigt och tänker att det är skitsamma, pannkaka är gott. Den bästa varianten är den som har väl avvägd krispighet i kanten kontra mjuk mitten men ändå är lagom stekt för att inte lösas upp av tillbehören. Äggsmeten ska vara tillagad men inte hård. Bananen varm men inte mosig. Tanten kan sin pannkaka, denna har alla rätt. Och då äter vi den ändå inte direkt utan tar med den till hotellet. Men halleluja! Svensk pannkaka är en medioker anrättning i jämförelse. Den thailändska motsvarigheten är mer som en dessert, mer avvägd i konsistens och struktur, sötma och frukt. Har redan planer på att öppna upp sådana här stånd på alla nöjesfält, för folk skulle gå bananas.

Pannkakornas mamma

Men nu ska vi till Filippinerna! Efter att ha passerat 5 flygplatser på drygt 20 timmar landar vi i Puerto Princesa på Palawan. Det ser mäktigt ut när vi flyger in över den avlånga ön. Vattnet är fullt med småöar och rev i alla turkosa nyanser. Erik hamnar bredvid en snackig amerikan-filippinare som tror på UFO:n. Han visar några på riktigt svårförklarliga videos som han tagit med sin iPhone 8 genom fönstret på sin pickup i Arizona. Han arbetar som flygtekniker och kan allt om den Airbus A320-200 vi sitter i. Tydligen finns inga manuella kontroller i Airbus plan. Man bara knappar in kommandon på en laptop så gör datorn resten. Finns inte ens en ratt/joystick att styra med. Kul kuriosa! Han varnar oss också för att äta för mycket skaldjur i Puerto Princesa då kvicksilverhalterna är höga. Som i Östersjön då, tänker vi.

Vi inser rätt snart att Puerto Princesa inte har så mycket att erbjuda av semesteraktiviteter. Havet är nära, men ingen strand så det mesta är hamn. Restaurangutbudet är klent men gatustånden många. Trafiken långsam men tät och högljudd. Här blir det till att åka på turer till sevärdheterna. Vi hittar ett fik, äter en våffla och bestämmer att vi ska åka till den underjordiska floden som finns norr om Puerto P. Och att vi nog åker till El Nido tidigare än planerat.

Puerto Princesa City

Underground river i Sabang på Palawan är en grotta i kalkstensberget som ligger i havsnivåhöjd. Den sträcker sig ca 8 km in i berget och som turist kan du få åka på en tur ca 1,5 km in. Kalkstensformationerna är många, salarna mäktiga och i grottan lever svalor och fladdermöss varav några är endemiska för denna plats. Att besöka floden är en heldagsaktivitet och förutom de 45 min man får i den lilla bankan (filippinsk båt) i grottan består dagen av transport till och från Sabang, motorbåt till grottan, lunch och transport tillbaka. En hel del väntan uppstår mellan varven eftersom allt sköts manuellt och det är en hel del aktörer som kör turerna med gäster från hela Palawan. Men stämningen är god! Det spelas ofta musik och glass, snacks och fruktshakes finns till försäljning.

Underground river, Puerto Princesa Paddling genom Underground RiverHäftiga grottor

Morgonen efter är det dags att åka till El Nido. Vi har bokat biljett i minivan, eftersom det verkar smidigast och mest prisvärt. Tidtabeller är ingen grej här så vanen är 45 min tidig till vårt hotell. Vi är inte klara och måste dessutom springa till bankomat (för det finns inte i El Nido). Vanen har redan plockat upp ett gäng andra gäster som verkar lite griniga över det hela. Ett damgäng kineser, en finländare, en amerikan och några filippinare. 14 pers, alla säten upptagna. Vanen är tyvärr inte av modern modell så vi klämmer in oss längst bak med ihopvikta ben och utan nackstöd. Vägarna är av lite tveksam standard (detta har vi blivit varnade för) men dessutom är varken eco-driving eller köra mjukt kända begrepp här så sova blir det inget med. Vila på sin höjd. Träsmaken är ett faktum innan vi kommit utanför stadsgränsen. Men efter ett par mil finns det vacker natur att försjunka i och vi har hörlurarna med oss i kupén för att dränka bullret i Lars Winnerbäck och Coldplay.

Minivan Puerto Princesa till El Nido

Väl framme i El Nido checkar vi in på ett hotell och börjar smida planer för kommande vecka.

2 reaktioner på ”Palawan och Puerto Princesa. Samt en pannkaka värd namnet.

  1. annelie skriver:

    Hej hej!
    Kul att höra från Er! Den där pannkakan vill man smaka när ni är hemma! Mycket mat blir det läser jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s